Tüysüz uyardı; “Bolu fayı aktif”

Tüysüz uyardı; “Bolu fayı aktif” Tüysüz uyardı; “Bolu fayı aktif”
A- A+
Reklam

Türkiye’de 22’si kesin, 2’si tartışmalı olmak üzere fay hattı üzerinde 24 kent bulunduğunu belirten İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz; “Bolu tartışmalı, güneyinde fay var, içinden geçen fayın diri olup olmadığı kesin değil; ancak bence aktif” diye uyarıda bulundu.

Türkiye'nin önemli yer bilimcilerinden İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz, İzmir depreminin ardından açıklamalarda bulunup Türkiye'nin fay hattında bulunan en kritik 24 ilini ve 110 ilçesini açıklamıştı.  Düzce'de yaşanan deprem ise bu tespitlerin doğruluğunu ortaya koydu. 

Tüysüz yaptığı açıklamada; "Ülkemizde 500’den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası geçtiğimiz aylarda diri faylar üzerinde oturan 22 ile ait raporlar yayınlayarak diri faylar üzerinde yerleşimim mümkün olduğunda önlenmesi ve bunun kurallarının ne olması gerektiğini haftalar boyunca raporlar halinde yayınladı, ilgili kurumların dikkatini çekti. Ülkemizde 22 il yüzey kırığı oluşturabilecek faylar üzerinde yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Bolu’daki fayın tartışmalı 2 fay arasında olmasına karşılık, bu fayın aktif olduğu iddiasında bulunan Tüysüz; “Türkiye'de 22'si kesin, 2'si tartışmalı olmak üzere fay hattı üzerinde 24 kentimiz bulunuyor. Bolu tartışmalı, güneyinde fay var, içinden geçen fayın diri olup olmadığı kesin değil; ancak bence aktif” dedi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz tarafından açıklanan 24 il ve 110 ilçe arasında Bolu Merkez’in yanı sıra Gerede ve Yeniçağa ilçelerimiz yer alıyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler